Jak kupić dobry ser i jak go następnie podać

Jak kupić dobry ser i jak go następnie podać

U nas, we Frasco, są sami pasjonaci serów. Uwielbiamy je wszystkie: zarówno te z mleka krowiego, owczego, jak i koziego, miękkie i twarde, świeże oraz dojrzewające. Pochłaniamy je z  najczęściej z winem, żurawiną, oliwkami, słodkimi owocami i świeżym, dobrym pieczywem. Są idealną przekąską na spotkanie z przyjaciółmi, czy też w rodzinnym gronie. Mimo to nie jesteśmy pewni czy wiemy już wszystko o tym jak kupić dobry ser.

Jak kupić dobry ser?

deska do serów ze szkłaZakup dobrego sera nie jest prostym zadaniem. Do wyboru mamy sery farmerskie i zagrodowe (wyrabiane z własnego mleka), sery rzemieślnicze (wyrabiane z własnego mleka i mleka z innych gospodarstw) oraz przemysłowe (produkowane w zakładach mleczarskich). Najlepsze dla nas są dwie pierwsze opcje. Niestety, nie da się ukryć, że to właśnie do tych ostatnich mamy najłatwiejszy dostęp. Jak więc nie popełnić błędu i nie kupić złej jakości produktu? Ważne, żeby czytać etykiety. Jeżeli na etykiecie nie ma określenia ser, to znaczy, że w środku mamy jedynie produkt seropodobny.  Skład prawdziwego sera jest bardzo prosty – mleko, bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i  sól. Akceptowalne są też niektóre dodatki, takie jak lizozym, chlorek wapnia i barwnik annato. Trzeba też pamiętać, że dobry ser nie jest tani.

Warto zapoznać się z wiedzą specjalistów, by kupować te pyszności w sposób świadomy. Nas zainspirował blog Sery rzemieślnicze i to właśnie tam znaleźliśmy mnóstwo przydatnych informacji. Niektórymi z nich postanowiliśmy się Wami podzielić. Czytajcie więc i uczcie się, bo życie jest za krótkie, żeby jeść złe sery!

Co jeszcze warto wiedzieć o serze?

noże do serów ze stali nierdzewnejSer jest wytwarzany z mleka i to właśnie mleko jest najważniejszym surowcem. Im lepsze mleko tym lepszy ser, a dobre mleko pochodzi od zdrowych zwierząt, które jedzą zdrowe naturalne pożywienie.

Najlepsze i najzdrowsze są sery z mleka pełnotłustego, ponieważ zawarte w nich kwasy tłuszczowe mają znaczący wpływ na nasze zdrowie.

Sery mają znacznie lepsze właściwości niż mleko z którego powstały ze względu na zawartą w nim ciężkostrawną laktozę. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w serach fermentują ją do kwasu mlekowego i po około trzech tygodniach nie znajdziemy już w serze laktozy.

Kolor dobrego sera może być naturalny lub nienaturalny, tzn. przesadnie żółty kolor sera może być oznaką jego sztucznego barwienia.

Dobry ser nie musi mieć oczek, ponieważ jest to cecha zarezerwowana jedynie dla niektórych gatunków. Oczka powstają na skutek działania bakterii gazujących, a ich wielkość i rozmieszczenie zależy od wielu czynników, w tym od umiejętności serowara.

Jak podajemy sery?

deska do serów z naturalnego łupkaGdy już wiemy jak kupić dobry ser zaczynamy się zastanawiać jak go dobrze podać. Z pewnością przyda się nam piękna deska do serów lub patera do serwowania, najlepiej z naturalnego materiału, np. ze szkła lub porcelany, drewna, czy też skały łupkowej. Żeby skosztować sera serwowanego w jednym kawałku niezbędne nam będą odpowiednie noże do sera. Przydatny będzie też klosz szklany, który zapobiegnie wysuszaniu się produktów. Do tego warzywne, wielokorowe dekoracje i najpierw najedzą się oczy, a zaraz potem podniebienie i brzuch.  Nie zapominajcie też o dodatkach: żurawina, oliwki, gruszki, morele, winogrona oraz dobre pieczywo są niezbędne! Smacznego!

Sprawdźcie co do serwowania serów znajdziecie na stronach Frasco!

Marki z historią

Produkty z duszą

Życzliwa obsługa

Pozytywne opinie

Potrzebujesz pomocy?

+48 726 314 110   /   +48 607 083 302   /   sklep@frasco.pl

Zapytaj o dostępność produktu

    facebook instagram pinterest